KOMLÓS ATTILA

Bemutatkozás

Gyerekkorom óta életem része az utazás és a fotózás. Eleinte hobbiként készítettem felvételeket, főként kirándulásokon és nyaralásokon, majd felnőtté válva egyre tudatosabban igyekeztem megkomponálni a képeket, kiválasztani a fotózásra érdemes témákat, helyszíneket.

Fotókiállítások, pályázatok
1998 óta rendszeres résztvevője vagyok különböző fotókiállításoknak. Tíz önálló kiállításom volt eddig, továbbá fotópályázatokhoz kapcsolódóan 28 csoportos tárlaton szerepeltek képeim Magyarországon és Szlovéniában. A Figyelj a részletekre projekt képeiből és a Pécsi Országos Színházi Találkozókon készült munkáimból létrehozott szabadtéri fotóteregetések több alkalommal voltak megtekinthetőek különböző fesztiválokon. Könyvekben, újságokban, turisztikai prospektusokban rendszeresen jelennek meg fényképeim.

Figyelj a részletekre, Modern Pécs
2010-ben - amikor Pécs Európa egyik kulturális fővárosa volt - csodálkoztam rá fotós szemmel is szülővárosom szépségeire. Útjára indult a Figyelj a részletekre című projektem, melynek keretében több önálló fotókiállításom is megvalósult. Emellett jellegzetes modern pécsi épületekről készültek fotósorozataim, saját elhatározásból, valamint megbízásra, ezen fotókből a FÉSZEK Művészklubban 2014-ben volt önálló fotókiállításom.

Színházi és koncertfotózás
Szintén 2010 táján tért vissza érdeklődésem középpontjába a színház, amely középiskolás korom végeztével bő 15 éven át háttérben volt. Az utóbbi bő évtizedben számos kiváló produkciót láthattam az ország élvonalába tartozó társulatoktól. 2013 óta részt vehetek a Pécsi Nemzeti Színház, illetve 2018 óta a Pécsi Harmadik Színház előadásainak fotóspróbáin, így a fotográfia különleges látásmódot igénylő területével is egyre mélyebben megismerkedhetek. A színházi fotóim, valamint az előadásokról írt tudósításaim és kritikáim ide kattintva érhetők el. 2015-től sajtómunkatársként koncerteken is fotózok, ez utóbbi felvételeimből egy válogatás itt tekinthető meg.

Földrajz és turizmus
A Pécsi Tudományegyetem földrajz-turizmus szakán végeztem 1999-ben, majd ugyanott PhD képzésen vettem részt, kutatási területem a vasúti közlekedés volt. Jelenleg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon ökoturizmussal, ezen belül programszervezéssel, valamint sajtóügyekkel foglalkozom. A világ 37 országába volt szerencsém eddig eljutni és felfedezni, megismerni idegen tájakat, kultúrákat, szokásokat. Utazásaimon természetesen mindig ott a fényképezőgép is. A megszerzett élményeket, ismereteket örömmel osztom meg mindenkivel fotókiállítások, újságcikkek, vagy diavetítéses útibeszámolók formájában. Útleírásaimból Országok, tájak, városok címmel jelent meg válogatás a Hetedhéthatár-füzetek sorozatban. PhD tanulmányaimhoz, valamint a turizmushoz kapcsolódóan számos cikket, könyvfejezetet írtam, szerkesztettem, ezek adatai a Publikációk oldalon szerepelnek.

Kultúra, művészetszervezés, önkéntesség
Több mint egy évtizede különböző kulturális projektek megvalósításában veszek részt önkéntesként (Retro könyvvásár, Kulturális Örökség Napjai, Múzeumok Éjszakája, Gebauer Ernő Emlékév, FIKSZ összművészeti közösségi tér, kaTARzis kiállítássorozat, Mediterrán Kirakatverseny, Pécsi Animáció Története Kiállítás, Ördögkatlan Fesztivál), 2010-ben bekapcsolódtam a Hetedhéthatár internetes magazin szerkesztői munkájába. Szívesen foglakozom szabadidőmben Pécs múltjának megismerésével: különösen érdekesnek tartom a huszadik század első felének művészetét, építészetét, gazdaságtörténetét és mindezek összefüggéseit. Kiemelten érdekel egyrészt a Hamerli család tagjainak tevékenysége és Pécs társadalmi-gazdasági életében betöltött szerepük, másrészt Gebauer Ernő festőművész munkássága. Mindkét témában rendszeresen tartok ismeretterjesztő előadásokat és cikkeket, tanulmányokat publikálok a kutatási eredményekről, 2017 novemberében jelent meg a „Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében” címet viselő könyv, amelynek szerkesztését végeztem. A kultúrtörténeti és helytörténeti témájú írásaim felsorolása a Publikációk oldalon megtalálható.