Bemutatkozás

  Modern Pécs

  Figyelj a részletekre!

  Pannónia Nagyszálló

  London

  Milánó

  Kappadókia

  Színház

  Koncert

  Kiállítások

  Országok, tájak, városok

  Hetedhéthatár

  

  FacebookPannónia Nagyszálló – Hamerli Imre megvalósult álma

Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, valamint a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vasnagykereskedés. A város egyik nagy múlttal rendelkező szállodája, régi nevén Pannónia Nagyszálló, ma Hotel Palatinus megépítése szintén a Hamerli család érdeme. Az épület helyén állt egykor az a szerény, egyemeletes ház, melyben elindult a Hamerli kesztyű máig tartó diadalútja.

1911-ben, a kesztyű üzletágat felvirágoztató Hamerli János özvegyének halálát követően az üzletet és a vagyont gyermekei felosztották egymás között. Hamerli Imre, az egyik örökös a kesztyű üzletág bevételeiből és bankhitel felhasználásával ekkor egy új üzletág alapjait rakta le: elhatározta, hogy szállodát épít. A régi kesztyűgyár és -üzlet épületét 1912-13-ban lebontották, majd annak helyén két év alatt felépítették – az első világháború éveiben – a szecessziós stílusú, elegáns szállodát.

A fotók a nagy múltú szálloda belső tereinek részleteit mutatják be. A képek a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban berendezett fotókiállításon voltak megtekinthetők 2012. augusztus 29. - szeptember 28-ig.
© Komlós Attila 1999-2018.